Kinderen bedenken oplossingen om hun leefomgeving te verbeteren
Contribute heeft Stichting Designathon Works met een bedrag van € 4.990,- gesteund om dit project mogelijk te maken. Het project is gestart op 1 april 2024 en wordt naar verwachting afgerond op 31 augustus 2024.
In april en mei treffen worden alle voorbereidingen getroffen en ontwerpen ze de lesmaterialen. In juni zal de workshop plaatsvinden.
Kenya, Turkana West, Kakuma Refugee Camp
Het thema luidt: "Welke oplossing kan jij bedenken om je leefomgeving in Kakuma te verbeteren?" Door kinderen (8 - 12 jaar) actief te
betrekken bij de uitdagingen binnen hun leefomgeving en enkele van hun ideeën daadwerkelijk te implementeren, streeft Stichting Designathon Works ernaar om actieve maatschappelijke betrokkenheid te bevorderen in hun dagelijks leven. Op deze manier kunnen de kids hun beperkingen overstijgen die voortkomen uit hun huidige omstandigheden. Het thema en de sub-thema's zullen in nauwe samenwerking met The Discovery Organization worden vastgesteld, zodat alle lesmaterialen naadloos aansluiten op de context waar de kinderen in het Kakuma Refugee Camp in leven.
De pilot van de Contribute EmpowerKids Designathon workshops zal plaatsvinden in het Kakuma Refugee Camp. Dit kamp werd opgericht in 1992 en is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld bestaande uit een smeltkroes van meer dan 201.000 mensen.
De Designathon methode biedt kinderen kennis en vaardigheden om complexe problemen uit de echte wereld aan te pakken, gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN. Tijdens een Designathon workshops werken kinderen in teams en zetten ze hun creativiteit in om innovatieve oplossingen te bedenken en vervolgens een prototype te bouwen met behulp van eenvoudige technologieën. Als laatste onderdeel presenteren ze hun oplossingen aan een (volwassen) publiek. De methode van Stichting Designathon Works is zorgvuldig ontworpen, zodat de lessen toegankelijk zijn voor kinderen, ongeacht hun geslacht, ras, klasse, niveau van bekwaamheid of leersituatie. Door deelname aan een Designathon ontdekken veel kinderen dat hun mogelijkheden onbeperkt zijn en dat ze letterlijk en figuurlijk over hun grenzen heen kunnen en mogen denken.
Het doel van de Contribute EmpowerKids Designathon workshop is het gevoel van zelfredzaamheid en gemeenschapszin te bevorderen, waarbij we streven naar een omgeving waarin de intellectuele groei (hoofd), het emotionele welzijn (hart) en de praktische vaardigheden (hand) van de kinderen met elkaar verbonden zijn. Tijdens de workshop gaan ze met de kinderen (8 tot 12 jaar) aan de slag met de vraag: "Welke oplossing kan jij bedenken om je leefomgeving in Kakuma te verbeteren?" Door de kinderen actief te betrekken bij de uitdagingen binnen hun leefomgeving, streeft men ernaar om actieve maatschappelijke betrokkenheid te bevorderen in hun dagelijks leven. Daarnaast zetten ze zich in om de innovatieve ideeën van de kinderen in de gemeenschap te implementeren. Dit geeft niet alleen de kinderen meer zeggenschap, maar versterkt ook de inzet van Stichting Designathon Works inzet om tastbare en blijvende positieve veranderingen te bewerkstelligen. Samen streven we ernaar een veerkrachtige en bloeiende gemeenschap op te bouwen die de essentie van de missie van Contribute weerspiegelt.
Het pilot-project is met succes afgerond. Klik op onderstaande afbeelding om de eindrapportage te lezen
Implementatie van Kinderideeën: Boomplant Initiatief Een van de ideeën van de kinderen uit de Contribute EmpowerKids Designathon is tot leven gebracht door een boomplant initiatief bij het Discover Community Center en de Gambella Basisschool. Het evenement werd vertraagd door schoolsluitingen als gevolg van leraren protesten in heel Kenia. De kinderen namen deel door bomen te planten en kregen certificaten voor hun bijdragen aan het verbeteren van het milieu in het Kakuma vluchtelingenkamp. Ondanks de uitdagingen hebben ze waardevolle kennis opgedaan over milieubeheer en toonden ze enthousiasme voor toekomstige door de gemeenschap gedreven activiteiten
Trots op hun ontwerp!
Creativiteit kent geen grenzen