DUURZAME ONTWIKKELING EN WEERBAARHEID

15 DORPEN IN BENIN

2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

Bedrag en tijdspad

 

De Contribute Foundation heeft met een bedrag van €162.944,- de volledige financiering voor het realiseren van 15 diepwaterbronnen in de regio Kalalé, Benin, op zich genomen. In 2021 en 2022 zullen hiermee 15 dorpen een permanente bron van schoon water krijgen. Dit project wordt uitgevoerd door GAiN (Global Aid Network) .


Het gaat om een gebied in het noordoosten van Benin, zo’n 600 km vanaf de kust. De algemene infrastructuur is niet goed – voornamelijk onverharde wegen. De geologische bodemstructuur is rotsachtig. Hierdoor is het onmogelijk voor de bevolking om zelf waterbronnen te graven en zijn grote machines – zoals die van GAiN – onmisbaar om permanent toegang tot schoon water te krijgen.

 

Doelstellingen

 

Het uiteindelijke doel van dit project is duurzame ontwikkeling en weerbaarheid voor gemeenschappen in Benin door toegang tot water, gezondheid en hygiëne mogelijk te maken tijdens de COVID-19 pandemie. De bijkomende empowerment van vrouwen zal uiteindelijk het vermogen van hen als individu om beslissingen te nemen vergroten, zodat ze hun leven en toekomst beter kunnen controleren.

De doelstellingen voor het voorgestelde project:

Doelstelling 1: Verbeterde duurzame toegang tot schoon water; beter duurzaam gebruik van het water en vermindering van het optreden van diarree (en andere water-gerelateerde ziektes) bij volwassenen en kinderen.
Doelstelling 2: Een betere fysieke, mentale en sociale gezondheid van de gemeenschap en een grotere bewustwording en preventie van COVID-19

"People here don't really understand the danger of COVID-19 so we help them to know about it and that has really been effective...“  
Patrice Lavagnon – GAiN Benin

Doelstelling 3: Verhoogde intrinsieke waarde van de vrouwen door verbeterde relaties tussen mannen en vrouwen

 

Impact

 

Ieder dorp een zelfstandig en onafhankelijk te onderhouden watervoorziening; gekoppeld met trainingen in hygiëne en een grotere bewustwording van de onderlinge relaties in de gezinnen resulterend in een langdurige verbetering van gezondheid, economie en van de levensomstandigheden in de dorpen. 

 

Projectspecificatie

 

Om deze doelen te bereiken zullen de volgende activiteiten worden uitgevoerd:

  • Activiteit 1.1 Voorzien in schoon water 
  • Activiteit 1.2 Voorzien in een ‘gender – evenwichtige’ training voor het water comité
  • Activiteit 1.3 Geven van  een hygiëne en sanitatie training
  • Activiteit 2.1 Geven van Community Health trainingen
  • Activiteit 2.2 Presentaties over bewustmaking en preventie van Covid-19 en verstrekking van essentiële benodigdheden zoals ‘handwashingstations’, maskers en zeep.
  • Activiteit 3.1 Houden van ‘gender sensitivity’ forums, inclusief community forum over seks en gender gerelateerd geweld (SGBV)

“The gender training has had a huge impact on our households. There was a lot of quarrelling between husbands and wives before. Now, few people quarrel. Violence against women has decreased.”
- een vrouw uit het dorp Fignonhou, Benin -

 

 

Voortgang en Updates

 

Mei 2023: 

Het project is door GAiN naar tevredenheid afgerond en alle 15 pompen zijn geïnstalleerd. Hoe geweldig is het dat ruim 17.000 mensen nu duurzame toegang hebben tot schoon drinkwater. Het is niet alleen de directe impact die de pomp heeft in de watervoorziening maar ook vooral de indirecte positieve gevolgen dioe het voor de dorpen heeft. Al dit moois is terug te lezen in de uitegrbreide eindrapportage.

 

November 2022: Zoals aangegeven in het vorige tussentijdse rapport is er na het regenseizoen begonnen met het leveren van ‘handwashing stations’ aan scholen en klinieken.

In overleg met de lokale regering zijn nu 60 van die ‘stations’ verdeeld onder 15 lagere scholen en 4 klinieken in de regio waar dit project ook in diepwaterbronnen heeft voorzien. Samen met ieder exemplaar is ook een voorraad zeep geleverd. 

 

 

 

Deze ‘handwashing stations’ dienen – naast het duidelijke hygiënische doel – ook als leermiddel om de kinderen het belang van hygiëne bij te brengen. En die lessen bereiken, via de kinderen, dan ook weer de ouders en anderen.

Alle geplande 15 waterpompen zijn geplaatst! Daarnaast zijn er ook trainingen gegeven voor de technici zodat de pompen ook onderhouden kunnen worden. In de update van augustus kun je alle laatste ontwikkelionegn lezen.

 

Als onderdeel van het project is er wederom een pomp opgeleverd. Een medewerker van GAin heeft het gebied bezocht en gesproken met bouwers, trainers en vooral ook de dorpsbewoners. Een indrukwekkend stuk heeft zij geschreven dat een inkijk geeft in cultuurverschillen en impact die dit project heeft de community van in dit geval het dorp Kopre Peonga.

 

Het moment dat de pomp in gebruik genomen werd is mooi vastgelegd en hier te bekijken.

Het werk voor het plaatsen van de 15 bronnen is in volle gang. De eerste 4 zijn begin maart reeds gereedgekomen zoals te lezen valt in de onderstaande update.

 

 

Foto's en film

 

 

Februari 2024: Fred is op projectreis geweest in Benin en heeft een tweetal videoverslagen gemaakt van de pompen die al eerder in het project in twee dorpen geplaatst zijn. 

Fred de Vries op bezoek in het dorp Gnel Gberda. 

 

Fred de Vries op bezoek in het dorp GLoubou Peonga .

 

Juni 2022: Kalale is een grote regio in het noorden van Benin met ongeveer 200.000 inwoners bestaande uit drie etnische groepen, waarvan Fulfulde de grootste is. Fulfulde zijn van oudsher veehouders, en Kalale is een heel uitgestrekt gebied.

In onderstaande video is te zien dat net voor zonsondergang een menigte zich rond een half geïnstalleerde pomp verzameld. Ze stonden op het punt om voor het eerst schoon water naar hun gemeenschap te zien komen. Toen de pomp klaar was konden  kinderen, vrouwen en mannen laten zien hoe ze de handpomp goed konden gebruiken. Met een brede glimlach zagen ze water uit de kraan komen en de mensen klapten en juichten.

 

April 2022: Loubou Peonga is een van de eerst dorpen waar begin 2022 een pomp geplaatst is. Het is ook een van de dorpen waar de diverse training al zijn afgerond (hygiëne, gender, community health).

Het Peonga gebied in Kalale is een bijna onbereikbaar terrein - en wordt voornamelijk bewoond door de Fulfulde stammen, een herders volk dat na lange tijd van nomadisch leven nu hier langzaam een vaste plek kiest. Het is een uitgestrekt landschap en ook de dorpen zijn over grote gebieden verspreid.  Loubou Peonga heeft ongeveer 1950 inwoners en ligt zo'n uur rijden van de dichtstbijzijnde grotere plaats.

Het hele Kalale regio heeft overigens geen verharde wegen, regelmatig lijkt het er op alsof er door een rivierbedding gereden wordt. Alle rivieren zijn overigens vrijwel opgedroogd. Het landschap is helemaal verdord en wacht op regen (Mei, Juni).

 

 

De bak met grondsoorten is hoe de boorders vastleggen welke lagen ze doorheen moesten; dit is van een gat van 45 meter diep.

 

De eerste hygiëne-trainingen zijn gegeven aan de dorpsbewoners van Kalale

 

 

 

De eerste uitdeelmomenten van zeep in het dorp met de daarbij behorende WASH-instructies