DIT IS PAS EEN WERELDCUP 2023-2024

Join for Joy

 

 

        

  

 

 

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

Dankzij de donatie van EUR 30.000,- maakt Contribute Foundation het mogelijk om gedurende 2023 maar liefst 6.000 menstruatiecups uit te delen op de scholen binnen het Join for Joy programma in Chongwe District in Zambia.

Contribute heeft besloten om voor 2024 wederom EUR 30.000,- beschikbaar te stellen om de menstruatiecups aan een nog grotere groep meisjes beschikbaar te kunnen stellen. 

 

 

Doelstellingen

 

 

De toekomst van veel meisjes in ruraal Oost-Afrika hangt af van het wel of geen toegang hebben tot fatsoenlijke menstruatieproducten. Ongesteld worden en geen goede producten kunnen kopen betekent voor veel meisjes minimaal 10 weken per jaar school missen. De gevolgen? Stoppen met school, wat leidt tot een vergrote kans op tienerzwangerschappen, uithuwelijking en financiële afhankelijkheid.

 

 

Impact

 

 

Eén menstruatiecup verandert alles voor een meisje: het geeft haar zelfvertrouwen en maakt haar weerbaar. Het verkleint haar kans op tienerzwangerschappen en uithuwelijking. Het geeft haar de kans om nooit meer een schooldag te hoeven missen en te werken aan haar toekomst. En dat is belangrijk, want educatie is een van de meest effectieve manieren om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Join for Joy deelt daarom menstruatiecups uit aan de meisjes binnen haar programma in Zambia. Onder begeleiding van een hiervoor opgeleide specialist geeft Join for Joy voorlichtingen en training over menstruatie(cups). Hierin worden feiten, fabels en taboes rondom dit onderwerp bespreekbaar gemaakt met meisjes en leraren. De meisjes ontvangen uitgebreide voorlichting over het gebruik van de cups. Zo zorgt Join for Joy ervoor dat de menstruatiecups veilig en hygiënisch gebruikt kunnen worden. Door middel van schoolbezoeken worden de meisjes tevens begeleid in het gebruik van de menstruatiecups, ook na de distributie.


 

 

Voortgang

 

 

December 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In onderstaande tussentijdse update van april 2023, neemt Join for Joy je graag mee naar Zambia, waar de afgelopen weken de eerste lichting menstruatiecups is uitgedeeld. Daarnaast vinden jullie in deze update een planning voor het uitdelen van de volgende lichting menstruatiecups. 


 

 

Foto's en Film

 

 

 

 

 

Maart 2023: De eerste cups zijn aangekomen in Zambia!

 

Sara doet haar vehaal en benadrukt wat de cup voor haar betekent