SPELENDERWIJS LEREN MET SPORT- EN SPELPROGRAMMA 2021

 

 

        

  

 

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

De afgelopen jaren heeft Contribute reeds 12 scholen ondersteund, waardoor er 7800 kinderen deel hebben kunnen nemen aan het sport en spel programma van Join for Joy in Kenia, Malawi, Oeganda en Zambia. Met een bedrag van EUR 125.000,- zijn we in 2020 een nieuwe samenwerking gestart voor 10 scholen voor een periode van 30 maanden. Zo kunnen nog eens  6500 kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen tot gezonde, weerbare en veerkrachtige jongens en meisjes met een positief perspectief op de toekomst!

Het betreft  3 scholen in Zambia (Chongwe regio), 4 in Malawi (Mchinji regio) en 3 in Oeganda (Kabale en Rubanda regio).

In 2021 heben we opnieuw een 6-tal scholen in Zambia toegevoegd aan onze samenwerking voor een bedrag van EUR 75.000,-. Dit programma zal voor de deelnemende scholen voltooid zijn in december 2024.

 

 

Doelstellingen

 

 

Door plezier en spelenderwijs leren te stimuleren op basisscholen verbinden we “HOOFD, HART en HAND” en werkt Join for Joy aan een bruisende toekomst van Sub-Sahara Afrika. Hier stimuleren ze kinderen om zich – ondanks de vaak harde dagelijkse realiteit - op een positieve manier te ontwikkelen. Dit doen zij door in samenwerking met lokale partijen een educatief, inclusief en duurzaam sport en spel programma op basisscholen te implementeren. Dit programma zorgt ervoor dat kinderen spelenderwijs leren over belangrijke thema’s, emotioneel weerbaar worden en zich beter kunnen beschermen tegen grote uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken krijgen zoals; geweld, kinderarbeid, tienerzwangerschappen, kindhuwelijken, ziektes en genderongelijkheid.

Noodzaak:

In de plattelandsgebieden van Sub-Sahara Afrika gaan nog steeds 30 miljoen kinderen niet naar school. De miljoenen kinderen die wél naar school gaan, komen veelal in overvolle klassen terecht waar de kwaliteit van het onderwijs vaak te wensen over laat. Op school ontbreekt het kinderen aan uitdaging en meisjes of kinderen met een beperking worden vaak ongelijk behandeld of zelfs buitenspel gezet.

Missie:

De ambitie van Join for Joy is om iedere basisschool in Sub-Sahara Afrika bekend te maken met de kracht van spelenderwijs leren, zodat het aantrekkelijker wordt voor kinderen om naar school te komen en op school te blijven. Om onbevangen plezier te kunnen maken, talenten te ontdekken en ontwikkelen, te leren over ziektepreventie, gendergelijkheid en te werken aan haar of zijn fysieke gezondheid en sociale weerbaarheid. Zodat jongens en meisjes zich kunnen ontwikkelen tot gezonde, weerbare en veerkrachtige kinderen met een positief perspectief op de toekomst.

Programma:

Het sport en spel programma bestaat uit een uitdagend opleidingsprogramma voor basisschoolleraren waarin zij leren over de kracht van “spelenderwijs leren” en het begeleiden van sport en spel activiteiten waarbinnen kinderen zich kunnen ontwikkelen tot gezonde, weerbare en veerkrachtige jongens en meisjes. 

Het behoeft weinig toelichting dat spelen bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling van kinderen. Het leert kinderen samenwerken, gezonde grenzen stellen, gevoelens beheersen, onafhankelijk denken, plannen, beslissingen nemen en creatief zijn. Daarnaast heeft sport en spel de unieke kracht om op speelse wijze belangrijke thema’s bespreekbaar te maken.

Ze maken gebruik van een speciaal ontwikkeld lesprogramma van sport en spel activiteiten om kinderen preventief te onderwijzen over belangrijke thema’s die zich direct richten op hun gezondheid en welzijn. Zo leren zij zich spelenderwijs te beschermen tegen ziektes zoals HIV/Aids, Malaria en COVID-19. Ook proberen we in het kader van het programma thema’s die in veel plattelandsgebieden in de taboesfeer liggen, zoals gendergelijkheid, fysiek en seksueel geweld en kindhuwelijken, bespreekbaar te maken.
 

 

Impact

 

 

Sport en spel inspireert. Door te sporten en te spelen kunnen kinderen beter omgaan met de uitdagingen waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden. Sport en spel maakt school aantrekkelijker en motiveert kinderen uit om naar school te komen én op school te blijven. Zo versterkt Join for Joy met hun programma het basisonderwijs en geven ze kinderen een extra zetje om goede keuzes te maken en deze na te streven.

 

 

 

Voortgang

 

April 2024: Weer een tijd verder en ook weer mooie nieuwe ontwikkelingen en de stand van zaken. Deze vind je terug in de laatste update. Maar ook over het project dat gestart is in 2022. 

 

April 2022: Ondanks de COVID-panbdemie heeft Join for Joy zich flexibel op kunnen stellen en wat aanpassingen gedaan in het programma. Dit heeft ook weer voortschrijdende inzichten gegeven. Dus i.p.v. bij de pakken neer te gaan zitten. zijn o.a. de opleidingen voor de leraren in een jaar toegepast i.p.v. uit te smeren over drie jaren. Dit heeft het opleidingsprgramma intesiever gemaakt maar blijft hierdoor ook beter hangen bij de leraren. Aan het complete verslag met de eindrapportage wordt op dit moment door Join for Joy de laatste hand gelegd en zal hier dan te lezen zijn.

Augustus 2021: Alle scholen die door Join for Joy worden ondersteund binnen dit project hebben enorm te kampen met extra uitdagingen als gevolg van de Coronamaatregelen in de betreffende landen. Dit naast de uitdagingen waar men altijd al mee te maken had. In het de onderstaande update krijg je een heel goed beeld hoe het er bij de scholen aan toe gaat en wat de ontwikkelingen zijn.

 

Join for Joy heeft in november 2021 een werkbezoek gebracht aan Oeganda. Het was het eerste bezoek aan Oeganda sinds twee jaar.

Ze hebben tijdens het bezoek verschillende scholen, communities en huishoudens bezocht. Daarnaast vond ook de Achievement Review plaats voor Kibuzigye Primary School en Rwakayundo Primary School. Deze twee scholen worden sinds 2019 door Contribute Foundation ondersteund.  Lees hieronder het mooie verslag.

 

 

Foto's en Film

 

 

Only Two: Het doel van het spel is om beslissingen te nemen en vooruit te denken, obstakels inschatten en je route plannen op zoek naar een veilige haven. Inclusiviteit is belangrijk net als het overwinnen van tegenslagen. Plan je strategie en wees flexibel. Gebruik dit in je toekomstige leven.

 

 

De leraren hebben de grootste lol tijdens de train de trainer-fase van het project