Beurzen voor talentvolle professionals in de Gezondheidszorg

Stichting KIT Fonds
 

  

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

Contribute Foundation maakt met een bedrag van € 87,346.00 twee volledige beurzen beschikbaar voor gezondheidswerkers die een master aan het KIT volgen in het 2025-2026 academisch jaar. 

Het masterprogramma waarbinnen de studenten een jaar aan de slag gaan, wordt aangeboden in het gebouw van KIT te Amsterdam:

Koninklijk Instituut voor de Tropen 
Mauritskade 64
1092 AD Amsterdam
The Netherlands
GPS coördinaten: 52.36270341699001, 4.920879338091182

De beursstudenten komen uit lage- en middeninkomenslanden en keren na het afronden van de master terug om de gezondheidssystemen in Azië, Amerika of Afrika waarin zij werken, structureel te verbeteren.
 

 

 

Doelstellingen

 

 

Het beurzenprogramma van KIT Fonds streeft naar rechtvaardige, toegankelijke zorg voor iedereen. Dit doen we door beurzen te verstrekken aan gemotiveerde, getalenteerde gezondheidsprofessionals uit lage- en middeninkomenslanden zodat zij een jaar in Amsterdam een master aan het KIT kunnen volgen. Daarmee ontwikkelen zij zich tot leiders in de meest complexe gezondheidssystemen en verbeteren zij de volksgezondheid wereldwijd.

En dat is nodig want:

  • Meer dan een derde van de wereldbevolking heeft geen toegang tot rechtvaardige gezondheidszorg van goede kwaliteit. In lage- en middeninkomenslanden is dit onevenredig het geval.
  • Om de zorg te verbeteren waar dat het meest nodig is, zijn gemotiveerde professionals met de juiste kennis en vaardigheden nodig.
  • Het masterprogramma van KIT biedt de kennis en vaardigheden om een leiderschapsrol te vervullen en het gezondheidssysteem te verbeteren.
  • Gezondheidswerkers uit lage- en middeninkomenslanden zijn bijna altijd op een studiebeurs aangewezen om aan het KIT te studeren.
  • De mogelijkheden om een beurs te bemachtigen zijn de afgelopen twee jaar juist voor deze gezondheidsprofessionals drastisch afgenomen.
     

 

 

Impact

 

 

Het financieren van beurzen speelt een essentiële rol bij het eerlijk en systemisch aanpakken van gezondheidsproblemen over de hele wereld. Twee studiebeurzen om de Master Public Health & Health Equity aan het KIT te volgen hebben de volgende impact:

  • Twee gezondheidswerkers met de motivatie en kwaliteiten om hun complexe zorgsysteem te verbeteren, kunnen met een beurs een jaar studeren in Amsterdam.
  • Na afronding van de master dragen zij direct bij aan de structurele kennisopbouw in de complexe zorgsystemen waarin zij werken.
  • Met de leiderschapskwaliteiten die zij hebben opgedaan tijdens de master kunnen zij hun zorgsysteem op grotere schaal verbeteren. Zo verbeteren zij de volksgezondheid in hun gemeenschappen en landen.
  • Het beurzenprogramma draagt daarmee bij aan zelfredzaamheid van zorgsystemen in lage- en middeninkomenslanden. 
  • Daarnaast vergroot een beurs de toegankelijkheid tot de relevante gezondheidskennis, niet alleen voor de beursstudent maar ook voor zijn/haar gemeenschap.
  • Door het beurzenprogramma komen zorgprofessionals met verschillende achtergronden van over de hele wereld samen, wat bijdraagt aan een verdieping en verrijking van de gezondheidskennis.
  • Het beurzenprogramma creëert toegang tot een wereldwijd netwerk van alumni die een hechte gemeenschap vormt waarin men elkaar steunt in het streven om de volksgezondheid te verbeteren.
  • Lees hier de impact van de eerste 10 jaar KIT Fonds alumni.
     

 

 

Projectspecificatie

 

 

Voor het verbeteren van de gezondheidszorg op de plekken in de wereld waar die het minst robuust is, zijn gemotiveerde professionals met de juiste kennis en tools nodig. Gezondheidswerkers uit lage- en middeninkomenslanden zijn bijna altijd op een studiebeurs aangewezen om aan het KIT te studeren. In Nederland, maar ook internationaal daalt het budget voor studiebeurzen de laatste jaren fors. Daarom is het van toenemend belang dat we alles op alles zetten om beurzen te kunnen verstrekken en daarmee de master toegankelijk te houden voor deze professionals. In de loop der jaren heeft het KIT gezien hoe alumni na het afstuderen de gezondheidszorg voor hun gemeenschap op grote schaal verbeterden. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van een nieuw malaria-protocol in Soedan, toegang tot seksuele voorlichting voor jongeren in Bangladesh, of door bij de overheid gezondheidsbeleid te beïnvloeden.  Voor eerlijke, toegankelijke zorg voor iedereen.

 

 

Voortgang

 

 

Hier volgt de 1e update

 

 

Foto's en Film