KNGF

 

NIEUWE TRAINERSBUSSEN VOOR KNGF

 

 

 BEDRAG EN TIJDSPAD

 

De Contribute Foundation heeft met een bedrag van €104.903,98 de volledige financiering van het project ‘Trainingsbussen voor honden met missie’ op zich genomen. Het project, waarbij twee volledig ingerichte trainingsbussen worden gedoneerd, is opgestart in mei 2019.

De bussen worden geleverd in juli en september, waarna ze onmiddellijk en dankbaar door de trainers van de geleidehonden in gebruik worden genomen.

 

 DOELSTELLINGEN

 

Het is de missie van KNGF Geleidehonden om mensen met een beperking een beter leven te geven met een professioneel opgeleide hond. Wie een nieuwbakken baas van een blindengeleidehond de hekken van de geleidehondenschool ziet uitlopen met zijn eerste geleidehond, fier rechtop, met zelfvertrouwen en weer zin in de toekomst, een kindje met autisme ziet knuffelen, voor het eerst, met haar autismegeleidehond of een politieman met PTSS hoort vertellen dat hij weer een beetje mens is dankzij zijn buddyhond, realiseert zich waar om deze missie zo belangrijk is. De honden van KNGF Geleidehonden maken het letterlijk en figuurlijk mogelijk om weer vooruit te komen in het leven.

Een belangrijke doelstelling is om zo veel mogelijk mensen vooruit te helpen. Op dit moment worden er blindengeleidehonden opgeleid, autismegeleidehonden voor jonge kinderen tussen de 3 en 7 jaar met een Autisme Spectrum Stoornis, assistentiehonden om mensen met een motorische stoornis te helpen met Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen en buddyhonden voor oud-geüniformeerden met PTSS. Het spreekt voor zich dat ‘zo veel mogelijk’ honden wel heel goede honden moeten zijn, die niet alleen van onbesproken karakter en gezondheid zijn, maar ook opgeleid volgens de hoogst mogelijke standaard zodat ze hun baas zo goed mogelijk kunnen helpen.

 

 

 IMPACT

 

Mensen die door hun handicap of aandoening kwetsbaar en afhankelijk zijn, staan soms ‘buitenspel’ en kunnen in een isolement terechtkomen. Wij vergroten de kwaliteit van leven en kansen in de maatschappij dankzij de steun en de vriendschap van een professioneel opgeleide hond.

In totaal zijn er ruim 700 honden ‘in functie’ bij cliënten die om diverse redenen geholpen zijn met een professioneel getrainde hond. Bovendien geven we aan zo’n 200 mensen workshops en trainen we medische detectiehonden die meewerken aan wetenschappelijk onderzoek.

Veel mensen vinden het ontroerend om op straat een trouwe hond naast zijn blinde of motorisch beperkte baas te zien lopen. Maar helpt het ook? Zeker wel!! Ruim 90% van de mensen die een helpende hond heeft, geeft aan nooit meer zonder te willen. Hun mobiliteit is enorm toegenomen. Met hun geleidehond kunnen zij weer gaan en staan zonder, of veel minder een beroep te hoeven doen op anderen.

Een deel van de cliënten kan zelfs weer aan het werk dankzij de hond. Niet alleen omdat zij mobieler en zelfstandiger zijn, maar ook omdat de hond hen bakken met energie bespaart die zij nu kunnen gebruiken voor hun werk, studie en andere activiteiten.

De geleidehond zorgt er in veel gevallen ook voor dat er minder menselijke zorg nodig is. Een assistentiehond die zijn baas helpt met aan- en uitkleden, hem ’s nachts in bed omrolt en in de keuken dingen uit de kast of koelkast kan aangeven, maakt dat de behoeft aan thuiszorg aanmerkelijk afneemt. Blindengeleidehonden bieden hun baas de mogelijkheid om zelfstandig op pad te gaan, zonder inschakelen van (professionele) hulp. En wat te denken van de oud-militair of politieman die weer zelf zijn boodschappen kan doen, domweg omdat hij samen met zijn buddyhond de straat weer op durft?

Al deze zaken zijn meetbaar. Wat van onmetelijke waarde is, is de liefde, de vriendschap en het gevoel weer mens te zijn, erbij te horen en niet meer zo alleen te zijn. Want dat is wat de geleidehond óók te bieden heeft en van onschatbare waarde is.

 

 PROJECTSPECIFICATIE

 

De financiering van de Contribute Foundation maakt het mogelijk dat KNGF Geleidehonden twee volledig ingerichte trainingsbussen kan aanschaffen. Met volledig ingericht wordt bedoeld dat er kennels in de bussen worden aangebracht, zodat de honden in opleiding veilig van A naar B kunnen worden vervoerd. Tevens worden beide bussen uitgerust met een systeem waarmee ook bij stilstand kan worden verwarmd en gekoeld. Voor het welzijn van de honden is dit heel belangrijk.  

De bussen zijn een onmisbaar onderdeel van het trainingstraject. Immers, zonder bussen kunnen de honden niet getraind worden.  Zij moeten worden vervoerd naar de plekken waar de training gebeurt; in de stad, op het station, de markt en de winkels. Overal waar de honden straks ook hun belangrijke taak gaan vervullen.

 

 VOORTGANG/EINDRAPPORTAGE

 

De beide bussen zijn inmiddels besteld. Een bus was op voorraad bij de dealer en wordt geschikt gemaakt voor het vervoer van de honden. De verwachting is dat deze bus in juli wordt afgeleverd. De Jonge Hondentrainers die de bus tot hun beschikking zullen krijgen, staan te trappelen om ermee aan de slag te kunnen. 

De tweede bus zal in september worden afgeleverd. Hiermee is het wagenpark van KNGF Geleidehonden, dankzij de genereuze donatie van de Contribute Foundation, optimaal. Veilig en comfortabel vervoer van de geleidehonden in opleiding is voor de komende jaren weer goed voor elkaar.

 

Het Contribute bestuur op bezoek bij KNGF