MATERIAAL VOOR AGROFORESTRY 

Met Stichting La Galigo 

 

  

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

 • Donatiebedrag:  € 4.975,00
 • Tijdspad: 01 januari 2023 - 31 december 2024
 • Land, plaats & regio: Dusun Lauwo Atas, Rukun Tetangga 002, Rukun Warga 000, Kelurahan/Desa Lauwo, Kecamatan Burau, Kabupaten Luwu Timur, Provinsi Sulawesi Selatan, Indonesië

 

 

 

Doelstellingen

 

 

 • Doelstelling 1: De ontwikkeling van een landbouwmodel volgens de principes van agroforestry en permacultuur (Respect voor natuur en milieu)
 • Doelstelling 2. Het faciliteren van training en educatie (Empowerment door educatie)
 • Doelstelling 3. Zelfvoorziening en het diversifiëren van inkomstenbronnen (Promotie van socio-economische groei)
 • Doelstelling 4. Gelijke (financiële en educatieve) kansen voor man en vrouw (Gendergelijkheid)

Doelgroep:
Het project richt zich op:

 1. locale cacaoboeren die graag de overstap willen maken naar biologische landbouw d.m.v. agroforestry. Het is van belang dat de boeren ook zelf willen
 2. de jeugd en specifiek op jonge boeren/studenten landbouw
 3. vrouwelijke boeren

Zowel (oudere) boeren, jeugd als vrouw zijn vertegenwoordigd in het locale team La Galigo, die het project leiden, zodat zij een voorbeeld zijn voor alle doelgroepen. 

Noodzaak:
Indonesië is een grote cacaoproducent en 70 procent van alle cacao komt van het eiland Sulawesi. Veel (cacao)boeren in het gebied verbouwen hun gewassen in monocultuur en gebruiken hierbij gesubsidieerde, chemische pesticiden die niet alleen natuur en milieu, maar ook hun gezondheid aantasten. Grote gebieden zijn ontbost en hierdoor ontstaan ecologische rampen zoals landslides en overstromingen. De noodzaak om dit te veranderen is dan ook erg groot. 

Stichting La Galigo ontwikkeld daarom aan een permacultuur educatiecentrum met agroforestry modeltuin. Een goed voorbeeld is nodig om boeren te laten zien dat het ook anders kan.Training en ondersteuning zal de boeren in staat stellen om de overstap te maken naar een duurzaam landbouwsysteem en leefomgeving volgens de principes van agroforestry en permacultuur. Het doel is te werken naar zelfbeschikking en zelfredzaamheid, voedselzekerheid en herstel van het ecosysteem.
 

 

 

Impact

 

 

Een beschrijving van de impact die het gaat maken;
De overstap op biologische landbouw d.m.v. agroforestry en permacultuur zal zowel ecologisch als sociaal-economisch een grote impact hebben. Hieronder de impact die het kan maken:

 • Door het planten van diverse bomen er meer CO2 worden opgenomen;
 • Vergroening helpt tegen hitte en extreme regen en een meer aangename leefomgeving voor mensen en dieren;
 • Door de diversiteit aan gewassen zal de bodemvruchtbaarheid toenemen;
 • Door verandering in leefwijze zal afval maar ook het gebruik van plastic worden gereduceerd;
 • De waterhuishouding op het land zal verbeteren;
 • De biodiversiteit en daarmee ook de leefomgeving van (wilde) dieren zal toenemen; 
 • Er zal gezonder en meer divers voedsel worden verbouwd;
 • Door het verbouwen van verschillende soorten gewassen zijn boeren niet meer afhankelijk van een enkel gewas als cacao of palmolie. Er kan meerdere keren per jaar worden geoogst.
 • Door zelf voedsel en producten van de verschillende gewassen te maken en deze vervolgens te verkopen of te ruilen wordt er gewerkt naar voedselzekerheid. 

Dit zijn enkele ecologische voordelen van het project. Door de verbouwing van biologische producten bestaat de mogelijkheid om in de toekomst voedsel waaronder (gefermenteerde en gedroogde) cacao tegen hogere prijzen te verkopen of zelf producten zoals chocolade, cacaomassa, cacaoboter en cacaopoeder te maken, zodat het inkomen van de boeren ook stijgt.

 

 

Projectspecificatie

 

 

Stichting La Galigo Foundation werkt in samenwerking met lokale partner YPP Lagaligo Farm aan de ontwikkeling van een permacultuur educatiecentrum met agroforestry modeltuin. Op deze plek kunnen boeren, studenten en andere geïnteresseerden training en ondersteuning krijgen om de overstap te maken naar een duurzaam landbouwsysteem en leefomgeving volgens de principes van agroforestry en permacultuur. Het doel is te werken naar zelfbeschikking en zelfredzaamheid, voedselzekerheid en herstel van het ecosysteem. 

Om op korte termijn al een vorm van inkomsten te hebben en te werken naar zelfredzaamheid, is het de wens van de lokale stichting om goede machines, gereedschappen, kippen en een transportmiddel aan te schaffen. Ook zal een (verbeterde) plantkwekerij helpen om binnen korte tijd inkomsten te genereren. Spreiding van inkomsten zal ervoor zorgen dat de ontwikkeling en het voortbestaan van het educatiecentrum en de zelfredzaamheid van de lokale gemeenschap geborgd kan worden. Vandaar dat stichting La Galigo een aanvraag voor een klein project bij Contribute Foundation doet voor de volgende investeringen:

 1. Een houtversnipperaar/hakselaar helpt de lokale stichting en de gemeenschap om onder andere compost te maken voor de permacultuur tuinen, om hout te versnipperen om als organisch materiaal te gebruiken op het land zodat dit vruchtbaarder wordt en om paden aan te leggen op het land. 
 2. De triseda motor is een driewieler met grote laadbak waarmee van alles vervoerd kan worden zoals cacao, fruit, groenten, planten, compost. Dit is van onmiskenbaar belang voor het educatiecentrum en de lokale boeren. Alle investeringen kunnen het educatiecentrum en de lokale boeren helpen om economisch onafhankelijker te worden. 
 3. De kippen zullen kippenmest leveren wat zowel voor het vervaardigen van compost als om direct op het land te gebruiken zal dienen. 
 4. De plantkwekerij en de zaden zullen Lagaligo Farm helpen planten/bomen te kweken voor het educatiecentrum en voor lokale boeren. Daarnaast kunnen deze ook verkocht worden. 

 

 

Voortgang

 

 

 

 

 

Foto's en Film

 

 

Het resultaat. Mooie cacaovruchten.

 

De plantenkwekerij

Het composthuis