LEAPHY


ROBOTICA VOOR IEDERE LEERLING TOEGANKELIJK MAKEN BEDRAG EN TIJDSPAD


Contribute heeft met een bedrag van €26.350,- de financiering van project ‘Easybloqs Onderwijssoftware Robotica" op zich genomen. Het project start medio juni 2020 en de planning is dat het mei 2022 wordt afgerond.


De leden van Stichting Leaphy stellen zichzelf en robotje Leaphy graag even aan je voor:

DOELSTELLINGEN


Ontoegankelijke software voor robotprojecten belemmert gelijke kansen voor leerlingen. Daarvoor is nieuwe software nodig. Software die door een professionele programmeur in samenwerking met leerlingen en docenten ontwikkeld wordt.   


IMPACT


Met nieuwe blokjessoftware zet Stichting Leaphy de deur naar robotica voor leerlingen in alle lagen van de samenleving open. 

Zo kunnen álle leerlingen zich thuis blijven voelen in een wereld vol techniek. Niet alleen de leerlingen die thuis mooie robots krijgen of die een technisch aangelegde docent hebben. 

De software is uiteindelijk ook bedoeld voor leerlingen buiten Nederland, onder andere via een Europees schoolnetwerk (ESN). Zo kunnen leerlingen uit heel Europa de vruchten plukken van deze investering.
PROJECTSPECIFICATIE


Onderwijs is in Nederland synoniem voor gelijke kansen. Dat geldt helaas niet voor robotica.  Terwijl dat zo’n belangrijk item is in de wereld van vandaag. Er zijn te veel gesloten deuren voor docenten die met robotica willen werken: de kosten zijn hoog, lesmateriaal ontbreekt en programmeren is te ingewikkeld.

Daardoor blijven veel leerlingen hierin kans-arm. En het kan toch niet zo zijn dat het salaris van de ouders of de technische bekwaamheid van je docent bepaalt of je met robotica in aanraking komt?

Daarom doet Stichting Leaphy er alles aan om deze deuren open te zetten, juist ook voor de niet-technische docenten. Robotica moet veilig voelen. Zoals een docent ook Aardrijkskunde geeft, of Nederlands. Inmiddels heeft Leaphy de deuren van de kosten en het lesmateriaal al wijd open kunnen zetten.

Dit project gaat nu de deur van het programmeren open te zetten. In samenwerking met Contribute gaat Leaphy nieuwe toegankelijke blokjessoftware ontwikkelen waarmee leerlingen hun eigen robot kunnen programmeren.
VOORTGANG


Z.M. Koning Willem- Alexander krijgt een Leaphy-demo tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort door twee oud-leerlingen van het Corderius College. Zij hebben het robotje bedacht en ontwikkeld vanuit een opdracht van een docent.Maandag 8 juni 2020 reikte stichting Leaphy het eerste exemplaar van de Leaphy Ocean uit aan Robert Strijk gedeputeerde van de provincie Utrecht. Leaphy Ocean is ontwikkelt in samenwerking met stansbedrijf Oorbeek BV en Stichting Juttergeluk. Door deze samenwerking is het gelukt een Leaphy original robot te produceren die deels is gemaakt van gercycled plastic dat afkomstig is van Nederlandse stranden. Voor stichting Leaphy is dit een eerste stap in de ambitie om een volledig duurzame onderwijsrobot te ontwikkelen. Lees hier het artikel in het AD.