BOUW MFCU COMMUNITY CENTRE

Mothers for Change Uganda

 

  

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

Contribute Foundation maakt met een bijdrage van € 7.950,- de bouw mogelijk van een eigen Community Centre aan de rand van de Namuwongo sloppenwijk, aan de oostzijde van Kampala, Oeganda.

Looptijd van het project 14 juli 2023 - 14 oktober 2023

 

 

Doelstellingen

 

 

Mothers for Change Uganda (MFCU) wil graag dat het community centre een mooie, inspirerende en toegankelijke plek is waar de moeders en hun kinderen te allen tijde naartoe kunnen om elkaar te ontmoeten en begeleiding te ontvangen!

Tot op heden huurde zij verschillende ruimtes voor de activiteiten en evenementen maar door stijgende huurprijzen en steeds wijzigende bestemmingsplannen is huren geen aantrekkelijke optie. Door het bouwen van hun eigen community centre op hun eigen stuk grond, realiseren ze rust, stabiliteit en een duurzame basis voor toekomstige plannen. 

 

 

Impact

 

 

Het nieuw te bouwen community centre zal fungeren als dé centrale plek waar alle workshops en events plaatsvinden, waar de

kleuterschool zich permanent zal vestigen en waar een klein kantoor wordt gehouden voor de administratie en dagelijkse managementtaken.

De moeders en hun kinderen leven vaak in erbarmelijke omstandigheden in de sloppenwijk. De golfplaten hutjes zijn klein, onhygiënisch en wanneer de zon erop staat door de hitte bijna ondraaglijk om in te leven. Het dagelijks leven vindt dan ook voornamelijk plaats op straat, ook voor de jongste kinderen. 

Het community centre wordt een plek waar de moeders het leven op straat even achter zich kunnen laten en elkaar kunnen ontmoeten en deelnemen aan de verschillende activiteiten van MFCU. Dit geeft hen vertrouwen en versterkt het community gevoel.
 

 

 

Projectspecificatie

 

 

Mothers for Change Uganda (MFCU) gelooft dat elke moeder, overal ter wereld, het recht heeft om goed voor zichzelf en haar kinderen te kunnen zorgen. Hiervoor is toegang tot de juiste informatie, middelen en begeleiding essentieel. MFCU hanteert een holistische aanpak. Zij ondersteunen de moeders sociaal, economisch en op het gebied van gezondheid. Dit doen ze onder andere door hen te informeren over vrouwenrechten en pre- en postnatale zorg. MFCU biedt hen en hun kinderen de benodigde middelen, waaronder medische zorg en voeding tijdens de zwangerschap en direct na geboorte.

Daarnaast streven ze naar economische zelfstandigheid door hen de mogelijkheid te bieden tot het verkrijgen van professionele vaardigheden door het volgen van verschillende cursussen en workshops of door het verstrekken van microkredieten (tot €250) voor het starten van een kleine onderneming of handel. MFCU hanteert een veelzijdige aanpak die hen uiteindelijk in staat stelt om zelfredzaam te worden en te blijven en een waardig leven voor hen en hun kinderen na te streven. Om die onze ambitie te blijven realiseren willen we graag ons eigen MFCU community centre bouwen aan de rand van de sloppenwijk.

 

 

Voortgang

 

 

januari 2024

Soms moeten er hele lastige beslissingen genomen worden en zo was dat bij dit project ook het geval. Door steeds verder uitlopende deadlines en alsmaar oplopende kosten, hebben we met pijn in ons hart besloten geen aanvullende financiering te verstrekken. Deze was nl. benodogd om het project af te ronden. Vanaf de start leek alles heel voortvarend te gaan. Maar ook bleek al snel dat het op orde hebben van de organisatie in Uganda en het maken van heldere afspraken een grote uitdaging kan zijn. 

Dat we geen aanvullende financiering verstrekken, betekent zeker niet dat onze betrokkenheid stopt. We blijven in contact met Mothers for Change Uganda en we blijven het project volgen to het wel helemaal afgerond is. 

oktober 2023

Ondanks het tegenvallende weer is er de afgelopen periode hard gewerkt en is er veel vooruitgang geboekt. Het houtwerk van het dak zit erop en de meeste dakpanelen zijn al geplaatst! Er zijn nog slechts een paar droge dagen nodig om het dak volledig te plaatsen en de overige werkzaamheden af te ronden.

 

augustus 2023

Dat het Oeganda er vaak anders aan toe gaat dan in Nederland is maar weer eens gebeleken. De Building Supervisory Board van de gemeente Kampala kwam langs voor een monitoringsbezoek. Op basis van hun analyse hebben zij nieuwe eisen gesteld aan de benodigde fundering. De argumentatie is dat Kampala zich in een moerassig gebied bevind en er dus extra fundering nodig is om de veiligheid van het gebouw te garanderen. De vraag waarom de Building Supervisory Board, die de initiële plannen heeft beoordeeld en de bouwvergunning heeft toegekend, dit niet eerder heeft voorzien zal altijd onbeantwoord blijven. Afspraak is niet altijd afspraak.

Dat hier extra kosten mee gemoeid zijn, is onvermijdelijk maar dat is inmiddels opgelost en er kan naar hartelust doorgebouwd worden want er zit een enorm tempo in.

 

juli 2023

We zijn 'pas' twee weken onderweg maar wat wordt er hard gewerkt! Zoals te zien is op onderstaande foto staat de buitenmuur van het complex helemaal. De bouw verloopt tot op heden volgens schema. De sfeer zit er goed in bij MFCU, de lokale staff en moeders zijn vreugdevol en dankbaar dat hun community centre stap voor stap dichterbij komt! 

 

 

 

Foto's en Film

 

 

Zo moet het centrum er uiteindelijk uit komen te zien

 

Nowerina spreekt haar waardering uit namens Mothers for Change Uganda

 

De bouw van de funderign gaat enorm hard