VALS PARADIJS

 
Stichting Share World

 

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

Contribute Foundation heeft met een bedrag van EUR 66.500,- de financiering van het documentaireproject op zich genomen. Na aanvullende financiering bedraagt het totale budget voor de productie EUR 89.500,-. Het project is eind 2023 gestart en de documentaire zal 19 januari 2025 worden uitgezonden op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO 2) via Omroep Zwart. Ook vindt er een premiere evenement plaats op 13 januari 2025 in het AFAS theater. Het thema is: een historische en educatieve documentaire over wat er gebeurde na de afschaffing van de slavernij? 

 

 

Doelstellingen

 

 

Het project richt zich op het vergroten van maatschappelijke kennis over het onbekende verleden van Hindostanen en het systeem van contractarbeid dat volgde op de afschaffing van de slavernij in 1873. De doelstellingen zijn:

  1. Bewustwording vergroten: Het informeren van de Nederlandse samenleving over het historische contractarbeiderschap en de rol van Hindostanen hierin.
  2. Identiteit versterken: Het belichten van de herkomst en geschiedenis van de Hindostaanse gemeenschap.
  3. Culturen verbinden: Het bevorderen van begrip en verbinding tussen diverse culturele groepen in Nederland.
  4. Erkenning en trots: Het uitdragen van trots voor de prestaties en offers van Hindostaanse voorouders, om daarmee huidige en toekomstige generaties te inspireren.

 

 

Impact

 

 

De documentaire heeft als doel een blijvende impact te maken op zowel de Hindostaanse gemeenschap als de bredere samenleving. Enkele verwachte effecten zijn:

  • Versterking van culturele identiteit: Het verhaal van Hindostanen wordt zichtbaar gemaakt, wat bijdraagt aan trots en positieve identiteitsvorming, vooral bij jongeren.
  • Maatschappelijk debat stimuleren: Door het gesprek over post-slavernij en contractarbeid aan te wakkeren, wordt een breder historisch bewustzijn gecreëerd in de samenleving. Waar de huidige maatschappelijke kennis over het slavernijverleden stopt in 1873, bleek het nog een staartje te hebben, waarover we Nederland informeren. 
  • Herkenning en zichtbaarheid: De documentaire geeft de Hindostaanse gemeenschap een gezicht in de Nederlandse samenleving, aangezien het doorgaans onbekend is wie Hindostanen precies zijn. Dit draagt bij aan inclusiviteit.
  • Onderwijs en inspiratie: Het verhaal biedt rolmodellen en historische context die inspireren tot zelfbewustzijn en veerkracht. Uiteindelijk hopen we dat het verhaal van contractarbeiderschap ook terechtkomt in de schoolboeken, zodat men erover leert. 

 

 

Projectspecificatie

 

 

Achtergrond - Na de afschaffing van de slavernij in 1873 introduceerde Nederland het systeem van contractarbeid om de vraag naar arbeidskrachten op plantages te vervullen. Honderdduizenden mensen uit India werden onder vaak misleidende voorwaarden gerekruteerd en naar landen als Suriname, Guyana en Trinidad gestuurd. Ze werkten daar onder zware omstandigheden die nauwelijks verschilden van die in de slavernijperiode. Deze arbeiders, waaronder de overgrootvader van de makers Pavan Marhe en Feroz Amirkhan, verlieten hun thuisland met de belofte van betere kansen, maar werden geconfronteerd met een harde realiteit. Dit is een onderbelicht onderdeel van de Nederlandse koloniale geschiedenis, dat nog steeds doorwerkt in de identiteit en cultuur van Hindostanen in Nederland.

Wat houdt het project in? - Het project omvat de productie van een documentaire getiteld Vals Paradijs: Het verborgen verleden van de Hindostanen. Hierin onderzoeken de makers de geschiedenis van contractarbeid door middel van een persoonlijke zoektocht. De documentaire volgt de reis van Hindostaanse voorouders van India naar het Caribisch gebied, met een focus op hun ervaringen in Suriname, Guyana en Trinidad. Door archieven te doorzoeken, historische plekken te bezoeken en persoonlijke verhalen te delen, brengen de makers deze geschiedenis tot leven. Interviews met historici en het gebruik van archiefmateriaal versterken het verhaal en maken het toegankelijk voor een breed publiek.

Belangrijke elementen van de documentaire - De documentaire volgt twee neven die archieven onderzoeken, historische plekken bezoeken en de erfenis van Hindostaanse cultuur verkennen. Ondersteund door interviews met historici, archiefmateriaal en persoonlijke getuigenissen, maakt de film het verhaal tastbaar en invoelbaar. De centrale boodschap is een mix van pijn, veerkracht en trots, waarbij ze ook gebruikmaken van hun eigen familieverhaal van hun overgrootvader dat symbool staat voor de ervaringen van vele Hindostaanse families.

Realisatie - De productie omvat:

  • Filmen op locaties in Suriname, Guyana, Trinidad en Nederland.
  • Samenwerken met een ervaren regisseur en een gespecialiseerde crew.
  • Integreren van historische analyses met persoonlijke verhalen om een breed publiek te betrekken.
  • Het daadwerkelijk produceren van de documentaire
  • Samenwerking met de NPO en Omroep Zwart om het brede Nederlandse publiek te kunnen bereiken. 

De documentaire heeft als doel om naast bewustwording ook een brug te slaan tussen heden en verleden, waardoor het een blijvende bijdrage levert aan de Nederlandse culturele en maatschappelijke identiteit.
 

 

 

Voortgang

 

 

November 2024

Door het productieteam is een grote klus geklaard met het monteren van de 35 uren filmmateriaal. Een proces van lastige keuzes maken. Wat wel gebruiken en wat niet. 

Ook de planning rondom de première krijgt nu echt vorm.  In de onderstaande update krijg je ook een mooie inkijk in het proces van het maken van deze indrukwekkende documentaire. 

 

Oktober 2024

Er is door Pavan en Feroz, de makers van de documentaire, een mooi reisverslag gemaakt van de opnamen die ze de afgelopen weken hebben gemaakt. 

Zeer de moeite waard om te lezen en dit is ook veelbelovend voor uitkomst eind 2024. Wij kijken hier vanzelfsprekend enorm naar uit.  

 

 

September/Oktober 2024

Momenteel worden er in Guyana, Trinidad en Suriname druk filmmateriaal geschoten en interviews gedaan. Hieronder een klein inzicht. 

 

Juli 2024

Samen met Omroep Zwart zal de komende periode gewerkt worden aan een definitief filmscript. Pavan Marhe zal samen met NPO regisseur Patrick Bisschops, Feroz Amirkhan het storyboard van de documentaire vormgeven.

Opnames zullen (mogelijk) gemaakt worden in India, Suriname, Guyana en Trinidad. De Publieke Omroep is momenteel hard bezig om te zoeken naar een definitief  tijdslot (uitzenddatum). De documentaire zal vervolgens uitgezonden worden en terug te zien zijn op www.npo.nl en www.uitzendinggemist.nl. Eind september 2024 wordt verwacht te kunnen starten met de eerste opnames in het buitenland.

 

 

Foto's en Film

 

 

 

Omroep Zwart is de jongste omroep van de NPO. Wie is de doelgroep van omroep ZWART? ZWART is er voor iedereen die openstaat voor een ander. Ongeacht hun kleur, leeftijd, geaardheid, achtergrond, geloofsovertuiging, beperking of afkomst.

 

Blije gezichten na de succesvolle pitch van Stichting Share World