WATER- EN SANITAIRE VOORZIENING VOOR MENSEN OP DE VLUCHT IN BURUNDI

 

  

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

Contribute Foundation en UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, werken van april 2023 t/m april 2024 samen aan het verbeteren van de water- en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkampen in Burundi. 

Dankzij de bijdrage van €150.000,- van de Contribute Foundation kan UNHCR in 2023 deze broodnodige verbeteringen realiseren in vier vluchtelingenkampen in Burundi (Kinama, Musasa, Kavumu, Bwagiriza) en het opvangcentrum Cishemere aan de grens van Democratische Republiek Congo (DRC).

 

 

Doelstellingen

 

 

Het doel van dit project is om de toegang tot water- en sanitaire voorzieningen te verbeteren voor tienduizenden vluchtelingen in Burundi. Als gevolg van jarenlange financiële tekorten zijn deze voorzieningen dringend aan verbetering toe, om de mensen die opgevangen worden in de absolute basis te kunnen voorzien. 

Op dit moment verblijven er bijna 90,000 vluchtelingen in Burundi, waarvan het overgrote deel uit de DRC komt. UNHCR staat dag in dag uit klaar om deze mensen een veilige plek te bieden. Het is echter één van de meest vergeten en ondergefinancierde vluchtelingensituaties wereldwijd. Hoewel de vluchtelingenkampen oorspronkelijk zijn gebouwd voor noodhulp op de korte termijn, blijven het geweld en de onlusten in de DRC al decennialang aanhouden, en is een veilige en duurzame terugkeer naar het thuisland nog altijd niet mogelijk. Sommige vluchtelingen verblijven hierdoor inmiddels al bijna 20 jaar in de vluchtelingenkampen. 

 

 

Impact

 

 

De nieuwe latrines zullen aanzienlijk bijdragen de waardigheid van de bewoners van de kampen, onder andere door kortere wachttijden en betere hygiëne. Ook ontstaat er minder overlast en vervuiling, en gaan de duurzame voorzieningen langer mee. 

De verbeteringen aan de waterpompsystemen bevorderen de constante toevoer van veilig drinkwater. De afstanden tot sanitaire voorzieningen en waterbronnen verkleinen, wat met name voor meisjes en vrouwen de risico’s om (’s nachts) onderweg lastiggevallen te worden, doet afnemen. De verbeteringen aan de sanitaire faciliteiten en watervoorziening dragen zodoende ook bij aan de veiligheid van de bewoners. 

In totaal gaan 2,400 vluchtelingen gebruik maken van de nieuwe latrines. De verbeteringen aan de watervoorzieningen komen alle bewoners van de betreffende kampen en het opvangcentrum ten goede, dat zijn momenteel meer dan 35.000 mensen.

Een vervallen latrine in Bwagiriza, Burundi

 

 

 

Projectspecificatie

 

 

Met steun van de Contribute Foundation kan UNHCR in Burundi in 2023 waterpompsystemen in drie verschillende

vluchtelingenkampen en in het opvangcentrum Cishemere herstellen om de aanvoer van veilig en schoon water voor vluchtelingen te kunnen garanderen. Aangedreven door duurzame energie (zonnepanelen en zwaartekracht), verminderen deze systemen de afhankelijkheid van kostbare en vervuilende fossiele brandstof. 

Naast de waterpompsystemen gaat UNHCR acht nieuwe latrineblokken (48 toiletten) bouwen in de vier vluchtelingenkampen om de sanitaire voorzieningenen en persoonlijke hygiëne voor de vluchtelingen te verbeteren. 

 

 

Voortgang

 

 

 

 

 

Foto's en Film

 

 

Vluchtelingen en gastgemeenschap in de rij voor waterdistributie in Musasa, Burundi. Credits UNHCR

 

Vluchtelingen in de rij voor water in Kinama, Burundi. Credits UNHCR