Vapen #jouwkeuze

 

 

  

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

Contribute Foundation heeft met een bedrag van € 215.000,-  voor de komende 3 jaar van het project ‘Vapen #jouwkeuze’ de financiering op zich genomen. Het project loopt van 1 juli 2024 tot 1 juli 2027.

 

 

Doelstellingen

 

 

We willen de vape-epidemie stoppen. Wij geloven in een toekomst zonder nicotineverslaving, zonder ziektes door roken en vapen. Totdat vapes voor jongeren onbereikbaar worden door goede wetgeving en maatregelen van de overheid, is het onze gezamenlijke missie om zoveel mogelijk jongeren te vertellen: begin er niet aan!


Vapen #jouwkeuze heeft twee belangrijke doelen:

  1. Het lespakket zo breed mogelijk onder jongeren verspreiden om hen bewust te maken van de invloed van de tabaksindustrie en de gevolgen van vapen (en tabak, snus, etc.). Zo helpen we de vape-epidemie te stoppen.
  2. Zoveel mogelijk maatschappelijke aandacht creëren om de overheid te stimuleren tot actie. We willen dat er politieke steun komt voor maatregelen die echt verschil maken (zoals accijnzen, wetgeving, vergunningen, een lobbyregister, etc.).

 

 

Impact

 

 

Het project Vapen #jouwkeuze draagt bij aan:

  1. Het voorzien van de Nederlandse (en indien mogelijk, Europese) jeugd van kennis over vapen, nicotine en de tabaksindustrie.
  2. Het stoppen van de vape-epidemie in Nederland en, indien mogelijk, in Europa.
  3. Het creëren van maatschappelijke en politieke druk voor:
  • Een direct verbod op wegwerpvapes.
  • Een generatiegebonden verkoopverbod van alle producten met nicotine.

 

 

Projectspecificatie

 

 

De agressieve marketing van de tabaksindustrie zorgt momenteel voor een snelle stijging van het aantal vapende en rokende jongeren; de beoogde rookvrije generatie glipt hierdoor door de vingers van de maatschappij. Dit moet stoppen.

De noodzaak van preventie

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Roken veroorzaakt 30% van alle kankergevallen in Nederland. Longkanker, de dodelijkste vorm van kanker, wordt bij >85% van de patiënten veroorzaakt door roken. Voor de samenleving zijn de kosten van roken enorm: in 2017 kwam het SEO Economisch Onderzoek uit op ca. 33 miljard euro aan kosten (na aftrek van de accijns). Dit was vóor de komst van nieuwe, dure kankermedicatie zoals immunotherapie, waardoor de kosten nu – 5 jaar later – vele malen hoger zullen zijn. Ter vergelijking: aan rookpreventie wordt jaarlijks <20 miljoen euro besteed. De mate van inspanning voor preventie staat dus niet in verhouding tot de mate van inspanning voor betere (steeds kostbaardere) behandelingen. Dit moet veranderen!

Frank Borm en Danielle Cohen

De Vape-epidemie

De opkomst van de e-sigaret, ook bekend als de vape, was een keerpunt in de jarenlange daling van het aantal rokende jongeren. De tabaksindustrie slaagde erin de e-sigaret te positioneren als een gezondere keuze, wat door velen, inclusief de Nederlandse overheid, werd aangenomen. De rest is geschiedenis: de e-sigaret werd volledig aangepast aan de jeugd, met smaak, design, lampjes en inzet van influencers: een explosieve stijging van het gebruik van e-sigaretten onder jongeren was het gevolg. De cocktail van een zeer verslavend product, agressieve marketing en gebrekkige handhaving maken dat de vape-epidemie voorlopig niet tot stilstand lijkt te komen.

Vapen #jouwkeuze

Voor artsen die dagelijks te maken hebben met de verwoestende gevolgen van roken, is het wachten op wetgeving en handhaving geen optie. Er is NU actie nodig, de jeugd moet NU beschermd worden. Daarom hebben wij, Frank Borm (longarts) en Danielle Cohen (patholoog), het educatieve platform "Vapen #jouwkeuze" ontwikkeld, dat gratis lespakketten en gastlessen door artsen aanbiedt aan scholen. Onze lespakketten gaan in op nicotine verslaving, de rol van de tabaksindustrie en de directe effecten van vapen op je (mentale) gezondheid – zodat jongeren met de juiste informatie, een kans krijgen de juiste keuze te maken: er niet aan beginnen.

 

 

Voortgang

 

Zodra de eerste update beschikbaar is, vind je die hier.

   

 

 

 

 

 

Foto's en Film

 

 

Longarts Dr. Frank Borm tijdens een van de gastlessen waarbij ook aandacht was van het NOS journaal 

 

Kinderen krijgen de belangrijke voorlichting tijdens de gastles van Dr. Danielle Cohen