OPERATIE CARPE DIEM

 

  

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

Contribute heeft de Wildlife Justice Commission met een bedrag van € 100.000,- gesteund om dit project mogelijk te maken. Het project is gestart op 1 januari 2022 en afgerond op 31 December 2022. 

UPDATE 2023: Met veel plezier mogen we meedelen dat wij, gezien het enorme succes en de prettige samenwerking, de ondersteuning voor het project met een jaar verlengd hebben. 

 

 

Doelstellingen

 

 

  • Het faciliteren van de arrestaties van 4 verdachten in zowel Nigeria als Vietnam; 
  • Het verstoren van ten minste 3 criminele netwerken in Nigeria en Vietnam;
  • Bijdragen aan de verbetering van wetshandhaving door de NCS en de Vietnamese politie en het versterken van hun capaciteit om transnationale criminele netwerken te verstoren en te ontmantelen. 

 

 

Impact

 

 

Op 12 mei 2022 zijn de hoofdverdachten van een Vietnamees crimineel network gearresteerd in Nigeria. Dit network wordt in verband gebracht met de inbeslagname van 7.1 ton schubben (staat gelijk aan tenminste 17.500 schubdieren)  en 850 kilogram ivoor (staat gelijk aan 87 olifanten) in july 2021.

Dit zijn zeer belangrijke arrestaties. It is de eerste keer dat Vietnamese burgers in Nigeria zijn gearresteerd in relatie met de illegale handel in wildlife producten en het laat zien hoe gecommitteerd de Nigeriaanse douane is in het aanpakken van deze vorm van criminaliteit. 

Vanzelfsprekend zet de Wildlife Justice Commission de ondersteuning van de Nigeriaanse douane voort om bij te dragen aan succesvolle vervolging en veroordeling van de verdachten. 

 

 

Projectspecificatie

 

 

Volgens de laatste schattingen is het aantal Afrikaanse olifanten dat nog in het wild leeft ongeveer 500.000, een daling van 20-30% in de afgelopen 12 jaar! Hoewel er de afgelopen jaren goed nieuws was - een afname van de stroperij en de handel in ivoor in sommige landen - is de dreiging nog niet voorbij. China’s nationale verbod op de handel in ivoor werd eind 2017 van kracht en heeft de ivoorhandel in China doen afnemen. De handel is echter ondergronds gegaan en is weer opgedoken in andere landen zoals Nigeria en Vietnam. 

Het doel van dit project is om voort te bouwen op eerder werk van de Wildlife Justice Commission om criminele netwerken die illegaal handelen in olifantenivoor en de schubben van schubdieren te ontwrichten en te helpen ontmantelen.
Geografische locatie: Nigeria – met een focus op Lagos, een grote Nigeriaanse stad die bekend staat om zijn rol in de illegale handel in olifantenivoor en schubben van schubdieren. Als gevolg van recente arrestaties in Nigeria zijn de netwerken die handelen in producten van wilde dieren gefragmenteerd. De Wildlife Justice Commission is van plan deze criminele netwerken te volgen en waar mogelijk in samenwerking met de lokale autoriteiten te ontwrichten en te helpen ontmantelen.

Dit project biedt een unieke mogelijkheid om druk uit te blijven oefenen op een van de voornaamste ivoor en schubben smokkelnetwerken actief in Afrika en Azië. Arrestaties en inbeslagnames, gefaciliteerd door de Wildlife Justice Commission,  hebben voor het eerst de kern van dit netwerk geraakt, en meerdere verdachten zijn in de afgelopen maanden gearresteerd door de Nigeriaanse Douane. 

 

 

Foto's en Film

 

 

Door de BBC is er een nieuwsitem gemaakt over de activiteiten binnen opratie Carpe Diem.

 

Inbeslagname van grote hoeveelheid ivoor en Pangolin scales dooe Nigeriaanse overheid

 

Luister ook de boeiende Podcast van WJC met hierin een inzicht in de opsporing van de illigale handel in wild life.