Projectbedrag
111.500 euro
Tijdspad
juli – december 2024
Land, plaats & regio
HluHluwe-iMfolozi National Park, provincie KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika leven twee soorten neushoorns; de witte en zwarte neushoorn. Beide soorten werden aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw tot op de rand van uitsterven bejaagd. De twee soorten neushoorn bleven voortbestaan in kleine populaties in wat bekend staat als het HluHluwe-iMfolozi wildreservaat, waar beide soorten zich wisten te herstellen.
Het HluHluwe-iMfolozi National Park (HiP) biedt een thuis aan de belangrijkste witte en zwarte neushoornpopulaties van Zuid-Afrika. Sinds 2021 hebben de neushoornpopulaties in dit park in toenemende mate te maken hebben met dreiging door stropers.
Deze druk is verder geëscaleerd en in 2023 werd het hoogste stroperijniveau ooit gemeten, namelijk 12,6% van de populatie. Uit de huidige trend blijkt duidelijk dat stroperij een essentiële bedreiging vormt voor de levensvatbaarheid van beide populaties in het HiP en dat er drastische maatregelen nodig zijn. Van de in totaal 325 neushoorns die in de provincie KwaZulu-Natal in 2023 zijn gestroopt, waren er 307 uit het HiP.
Witte én zwarte neushoorns zijn het doelwit en vallen ten prooi aan stropers die uit zijn op hun hoorns. De stropers gaan erg dieronvriendelijk te werk, met vaak de dood van de neushoorn tot gevolg. De hoorns worden veelal naar landen in Azië gesmokkeld waar veel vraag is naar de (illegale) producten die van de hoorn worden gemaakt. Wanneer er geen hoorns meer beschikbaar zijn, stopt de toeleveringsketen.
De huidige stroperijcijfers maken pijnlijk duidelijk dat er dringend actie moet worden ondernomen om de zo belangrijke witte en zwarte neushoornpopulaties in het park (en van het land) te kunnen redden.
Onder strikte geheimhouding is een concreet plan voorbereid om 1.500 neushoorns in het HiP te onthoornen. Daardoor zijn ze minder interessant voor stropers en kunnen ze beter beschermd worden. Een gespecialiseerd team verdooft de dieren op een diervriendelijke, veilige manier en verwijdert vervolgens de hoorns. Na het afzetten van de hoorns wordt het hoornmateriaal opgeslagen en beveiligd onder de strengste veiligheidsmaatregelen. Deze hele operatie moet de grootste neushoornpopulatie van Zuid-Afrika beschermen.
Het onthoornen heeft drie belangrijke doelstellingen:
Er wordt gewerkt aan een structurele aanpak om stroperij te stoppen en de handel en vraag naar neushoornhoorn ook op politiek
niveau, nationaal en internationaal, aan banden te leggen.
De projectbijdrage van Contribute Foundation wordt gebruikt voor de aanschaf van apparatuur en de inhuur van gespecialiseerde deskundigen zodat een goed toegerust team voorzien van voldoende middelen, gereedstaat om deze grote en belangrijke klus in een zo kort mogelijke tijd te klaren.
Daarnaast wordt de bijdrage gebruikt voor het uitvoeren van de daadwerkelijke onthoorning van neushoorns: vervoer, selectie, verdoving, verwijdering hoorns en nazorg.
En als laatste voor de beveiliging en opslag van hoorns: verwijderde hoorns worden opgemeten, geregistreerd, vervoerd en opgeslagen in een veilige omgeving volgens nationale normen en standaarden.
De beschermingsmaatregelen en aanvullende acties moeten het stroperijpercentage direct terugbrengen:
Dit urgente reddingsplan is een gericht actiemiddel om tijd te winnen voor het uitrollen van verdere structurele maatregelen in het HluHluwe-iMfolozi National Park (HiP). Doordat HiP bijna uitsluitend doelwit van stropers was vanwege de enige overgebleven populatie van gehoornde neushoorns, is onthoornen een acute maatregel om het hoge stroperijpercentage onmiddellijk een halt toe te roepen.
Deze noodmaatregel neemt de hoogste urgentie weg terwijl we verder werken aan een structureel plan. De illegale toeleveringsketen van hoorns stopt wanneer deze niet meer beschikbaar zijn. Hiermee wordt tijd ‘gekocht’ om ondertussen te werken aan aanvullende en structurele veiligheidsmaatregelen én op politiek niveau aan het stoppen van de stroperij, de handel én de vraag naar het product in de Aziatische landen zelf.
Dit reddingsplan is een samenwerking tussen Ezemvelo KZN Wildlife (een overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het behoud van natuurgebieden en biodiversiteit in de provincie KwaZulu-Natal), deelnemende goede doelen als WWF-Zuid-Afrika, het Nationale Ministerie van Bosbouw, Visserij en Milieu en de organisatie voor de Nationale Parken van Zuid-Afrika (SAN).
Soms heeft de neushoorn een jong dat otijdens de ingreep ook beschermd moet worden.
De voorbereiding voor de ingreep