SPELENDERWIJS LEREN MET SPORT- EN SPELPROGRAMMA 2022

 

 

        

  

 

Playful education builds the next generation.

 

 

Bedrag en Tijdspad

 

 

Wederom hebben wij in 2022 een mooie samenwerking mogen starten met Join for Joy met een 8-tal nieuwe scholen in Kenia en Malawi. Dankzij de financiële bijdrage van Contribute Foundation à EUR 148.000 kunnen de beide partijen het volgende samen verwezenlijken vanaf 2022 tot december 2025. 

  • De implementatie van het Join for Joy programma op 8 scholen, waarvan 4 in Kenia (Gatuanyaga, Ngurunga, Kanduri & Kiganjo Primary School) en 4 in Mchinji District, Malawi (Khungwa, Kanyindula, Kankhande & Mphalabungu Primary School).  
  • Het aanschaffen van een projectauto in Chongwe District, Zambia. 
  • Het ondersteunen van universiteitstrainingen in Kabale District, Oeganda.

 

 

Doelstellingen

 

 

Sinds 2018 werken Contribute Foundation en Join for Joy samen om gezondheid (SDG 3), kwaliteitsonderwijs (SDG 4) en gendergelijkheid (SDG 5) te stimuleren in ruraal Kenia, Oeganda, Zambia en Malawi. 

In de rurale Oost-Afrikaanse gebieden waar deze projecten plaatsvinden, gaan veel kinderen niet naar school. Werken op het land heeft prioriteit, kinderen moeten soms twee uur lopen om op school te komen en daarnaast wordt er weinig waarde gehecht aan educatie. Tegelijkertijd worden kinderen dagelijks geconfronteerd met grote uitdagingen, zoals extreme armoede, kinderarbeid en besmettelijke ziektes zoals HIV/AIDS of malaria. Veel meisjes krijgen te maken met seksueel geweld, worden uitgehuwelijkt of raken vroegtijdig zwanger. Door het ontbreken van kennis en vaardigheden op scholen worden meisjes en kinderen met een beperking veelal aan de zijlijn gezet. Join for Joy zorgt ervoor dat school als een veilige haven dient, waar kinderen graag naartoe gaan, gelijk behandeld worden, talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, spelenderwijs kunnen leren over sociale thema’s én kunnen werken aan hun weerbaarheid en toekomstperspectief. 
 

 

Impact

 

 

Join for Joy programma: Gedurende het programma veranderen basisschoolleraren hun kijk op onderwijs en leren zij de benodigde vaardigheden om sport- en spelactiviteiten te implementeren in hun lessen. In de afgelopen jaren heeft Contribute Foundation het Join for Joy programma al op 28 andere scholen mogelijk gemaakt. Wij zijn Contribute Foundation ontzettend dankbaar voor de financiële steun, alsmede de goede adviezen en de prettige samenwerking. Dankzij de steun van Contribute Foundation hebben we samen grote impact gemaakt op het leven van kinderen, leraren en hele communities in Oost-Afrika. Dankzij onze samenwerking gaan maar liefst 18.8% meer kinderen naar school en hebben we daarmee de volgende impact gerealiseerd:

 

Projectauto: Dankzij de kostenbesparende investering van een tweedehandsauto ter vervanging van een huurauto is het mogelijk om minimaal 25.000 extra kinderen deel te laten nemen aan het Join for Joy programma.

Universiteitstrainingen: Door de handen ineen te slaan met universiteiten en andere onderwijsinstellingen die de opleiding tot leraar aanbieden, kan Join for Joy leraren al vanaf de ‘basis’ onderwijzen op het gebied van spelenderwijs leren. Dit zorgt voor meer impact, op een duurzamere manier. 
 

 

Voortgang

 

 

April 2024: In deze update vind je zowel informatie over het project dat in 2021 en in 2022 gestart is. 

 

Maart 2023: Het programma van Join for Joy is geïmplementeerd op de 8 basisscholen. 4 in Kenia en 4 in Malawi. Ook is er een projectauto aangeschaft die ook de lastigste gebeieden bereikbaar maakt. Lees er alles over in onderstaande rapportage. 

 

Join for Joy programma: Alle scholen hebben de eerste opleidingsfase van het Join for Joy programma afgerond en zitten momenteel in de tweede fase. Gedurende de Kick-Off fase stond het belang van sport en spel bij de ontwikkeling van kinderen centraal. Daarnaast leerden de leraren hoe zij zelf sport- en spelactiviteiten kunnen begeleiden en deze activiteiten in kunnen zetten tijdens reguliere lessen, zoals taal en rekenen. Ook werd er tijdens deze trainingsfase veel aandacht besteed aan het creëren van een fysiek en emotioneel veilige leeromgeving op school en de rol van iedere leraar als positief rolmodel.

Tijdens de huidige opleidingsfase, de Train The Trainer Course, worden onderwerpen die in veel plattelandsgebieden in de taboesfeer liggen, zoals gendergelijkheid, fysiek en seksueel geweld en kindhuwelijken, bespreekbaar gemaakt. De leraren van de scholen hebben tijdens de trainingsweek ontdekt hoe zij deze sociale thema’s bespreekbaar kunnen maken met kinderen en ouders door middel van sport, spel en parent-teacher bijeenkomsten. Daarnaast stond de empowerment van jongens en meisjes, assertiviteit, zelfvertrouwen, respect en het belang van inclusiviteit centraal.
Alle scholen hebben tijdens beide trainingsfases een sportdag georganiseerd voor de kinderen en hun ouders/verzorgers. Tijdens deze feestelijke sporttoernooien werden sociale thema's bespreekbaar gemaakt en konden ouders/verzorgers bekend raken met het programma. Eind 2022 zullen de scholen starten met de derde en laatste fase van het opleidingsprogramma, de Achievement Review.

Projectauto: Dankzij de donatie van Contribute Foundation heeft Join for Joy een tweedehandsauto aan kunnen schaffen in Zambia. Na verschillende auto's bekeken te hebben, is de keuze uiteindelijk gevallen op een Toyota Land Cruiser Prado. Deze zevenzitter kan de lokale Join for Joy sport- en spelcoördinatoren dankzij de vierwielaandrijving zonder enig probleem naar de meest afgelegen scholen vervoeren.

Universiteitstrainingen: Lesmateriaal is ontwikkeld en alle Join for Joy teams vanuit Kenia, Zambia, Malawi en Oeganda zijn dankzij

Contribute Foundation in Oeganda bijeengekomen om in de week voorafgaand aan de eerste universiteitstraining voorbereid te worden. Het trainen van alle sport- en spelcoördinatoren is een hele waardevolle investering, gezien het doel om naast Oeganda ook in Kenia, Malawi en Zambia aan te sluiten bij universiteiten. 120 studenten en 30 tutoren zijn tijdens de eerste universiteitstraining aan Bukinda Primary Teachers’ College opgeleid. De volledige update is hieronder te lezen.

 

De universiteitstraining werd ontzettend goed ontvangen. Verschillende Sports & District Education Officers uit de regio, de principal en tutoren van de universiteit waren aanwezig bij de training. Er werd gesproken over de te maken stappen om het programma verder uit te breiden naar andere universiteiten en welk pad er bewandeld moet worden om het programma op landelijk niveau te krijgen. Iedereen is het erover eens dat het Join for Joy programma een belangrijke verandering teweeg kan brengen op scholen en universiteiten. Door het grote succes van de training op PTC hebben inmiddels meerdere universiteiten laten weten geïnteresseerd te zijn in een training. 

I now realize how much more enjoyable and powerful it is for students to learn interactively. When they become teachers, they will apply their new skills in their school. It will make a big change in the education system.”
Connie Shaga - Principle Bukinda Core PTC Kabale
 

 

 

Foto en Video

 

 

De auto waarmee ook de lastig te bereiken rurale gebieden in Zambia toegankelijk worden

 

 

 

 

Kids in actie op de Kanduri Primairy School